Błędy przy korzystaniu z mikrofalówki. Czy ty też je popełniasz?

Błędy przy korzystaniu z mikrofalówki. Czy ty też je popełniasz?

Mogłoby się wydawać, że nie ma nic prostszego, niż skorzystanie z mikrofalówki – ot, wkładasz jedzenie, podgrzewasz, wyjmujesz. Okazuje się jednak, że wiele z nas popełnia w tym zakresie liczne błędy, co jest niebezpieczne i może wpływać na jakość uzyskanych efektów. Sprawdź, czy na pewno obsługujesz swoją mikrofalówkę w prawidłowy sposób.

  1. Ustawienie nieodpowiedniej mocy

Wiele mikrofalówek posiada funkcję regulacji mocy, jednak prawie nikt z niej korzysta. Większość osób zawsze włącza urządzenie na tych samych parametrach, niezależnie od rodzaju dania.

Jeśli zastanawiasz się, dlaczego niektóre twoje posiłki wcale nie są dobrze podgrzane, robią się miękkie albo zbyt szybko wysychają – być może właśnie poznałaś powód. Sprawdź w instrukcji, jak zmieniać i dopasowywać moc urządzenia.

  1. Podgrzewanie niemal wszystkiego

Mikrofalówka najbardziej ceniona jest za to, że podgrzewa właściwie wszystko. Tak naprawdę jednak nie wszystko powinno się do niej wkładać. Dla przykładu podgrzewanie jajek w skorupkach może skończyć się wybuchem. Frytki z mikrofali są gumowate i niedobre, a potrawy smażone na głębokim tłuszczu szybko osiągają bardzo wysokie temperatury – mogą nawet się zapalić. W kuchence mikrofalowej nie wolno podgrzewać również papryczek, ponieważ wówczas uwalnia się z nich szkodliwa substancja o nazwie kapsaicyna.

Ponadto w mikrofali nie wolno podgrzewać owoców (rozbryzgują) oraz kokosa (może wybuchnąć i uszkodzić urządzenie).

  1. Podgrzewanie dań w folii albo styropianowych pudełkach

Folia aluminiowa zazwyczaj zaczyna iskrzyć w mikrofalówce, dlatego nie wolno jej tam wkładać – to wie niemal każdy. Nie każdy jednak ma świadomość, że nie należy podgrzewać w ten sposób jedzenia w styropianowych pudełkach – mogą one ulec stopieniu.

  1. Rezygnowanie z przykrywek

Wkładając danie do mikrofali, należy przykryć je dobraną kształtem i rozmiarem pokrywką. Dzięki temu dochodzi do cyrkulacji pary wodnej i potrawa pozostaje smaczna oraz wilgotna. Niewiele osób korzysta z tego rozwiązania, przez co ich dania są przesuszone i niesmaczne.

  1. Uwaga na delikatne naczynia

Jeśli masz zabytkowy talerz po babci, to lepiej nie wkładaj go do mikrofalówki – nie wiadomo, czy urządzenie nie uszkodzi cennej pamiątki. Zdecydowanie unikaj również wkładania do kuchenki mikrofalowej naczyń ze złotymi albo srebrnymi ornamentami. One również z pewnością zaczną iskrzyć!

  1. Wkładanie zimnego pojemnika do mikrofalówki

Masz ochotę podgrzać obiad, który od dłuższego czasu stoi w lodówce? Nie ma problemu, ale najpierw wyjmij go na 20 minut i poczekaj na zmianę temperatury opakowania lub naczynia. Włożenie bardzo zimnego naczynia do urządzenia może poskutkować pęknięciem pierwszego z wymienionych.

  1. Używanie brudnej mikrofalówki

To jeden ze zdecydowanie najczęściej popełnianych błędów: korzystanie z brudnej mikrofalówki. Urządzenie zawsze należy dokładnie wyczyścić po użyciu – zarówno talerz, jak i wszystkie ścianki. Jedzenie czegoś, co zostało przygotowane w brudnej mikrofali, jest co najmniej niehigieniczne. Pamiętaj też, że zalegające resztki mogą się kiedyś zapalić, co jest bardzo niebezpieczne.

Na koniec warto przypomnieć, że mikrofalówka jest urządzeniem, które służy do obróbki termicznej potraw. Osoby, które suszą w niej ubrania (jak choćby skarpetki), ryzykują, że w mieszkaniu czy domu dojdzie do pożaru.